شیوه نامه بورس صنعت و مشاغل
به منظور تربیت منابع انسانی مؤثر و کارا بر اساس درخواست دستگاه های دولتی و غیر دولتی ، بورسیه واجد شرایط طبق این شیوه نامه ، حین تحصیل ، تا دریافت نموده و پس از دوران تحصیل امکان اشتغال در آن دستگاه را دارا می باشد . این شیوه نامه (دستورالعمل اجرایی) به استناد « آیین نامه جـامع اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان ایرانی » مصوب وزیر محترم علوم ، تحقیقات و فناوری در تاریخ 19/۰۱/1402 ، به شرح زیر تدوین گردیده است
ماده ۱ : تعاریف و اختصارات
- وزارت : وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری
- سازمان : سازمان امور دانشجویان - شورا : شورای مرکزی بورس - اداره کل : اداره کل بورس و اعزام دانشجویان سازمان امور دانشجویان
- سازمان سنجش : سازمان سنجش آموزش کشور مؤسسه : هر یک از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی دولتی دارای مجوز از مراجع ذی ربط که طبق مقررات وزارت فعالیت می کنند و دانشجو به عنوان بورسیه در آن مؤسسه مشغول به تحصیل می شود . بورس : تسهیلات اعطایی برای تحصیل در یک مقطع با دوره تحصیلی
- حوزه کاربرد : نهادها و سازمانهای کشوری و لشگری ، شرکت های صنعتی تولیدی ، بازرگانی و خدماتی دولتی و غیر دولتی و شرکتهای دانش بنیان و شرکت های اقتصادی با واحدهای مستقر در پارک های علم و فناوری متقاضی ارائه بورس و دارای توانایی پشتیبانی مالی و کاربردی جهت همکاری با مؤسسه برای حمایت از دانشجویان در راستای آموزش هدفمند ، مبتنی بر حمایت شغلی و تحصیلی دانشجویان
- بورسیه : فردی که به عنوان پذیرفته شده نهایی جهت اخذ بورس مشاغل تایید می شود.
- قرارداد : قرارداد چهار جانبه بین سازمان ، حوزه کاربرد ، مؤسسه و بورسیه
-کارگروه تخصصی : گروهی از متخصصین و خبرگان متشکل از نمایندگان اداره کل و نماینده معاونیت آموزشی و معاونت پژوهشی وزارت و در صورت لزوم نماینده حوزه کاربرد و موسسه که وظیفه سیاست گذاری و تصمیم سازی در ارتباط با تعیین اولیه رشته گرایش هایی که تحت این بورس هستند و مصاحبه متقاضیان را بر عهده دارند.
ماده ۳ : اهداف
۱-۲- شناسایی ، جذب و تأمین منابع انسانی متعهد و ماهر در مشاغل دولتی و غیر دولتی
۲-۲ تربیت منابع انسانی مؤثر و کارا بر اساس درخواست دستگاه های دولتی و غیر دولتی در جهت هدایت شغلی و کاریابی تخصصی متناسب با نیاز دستگاه ها
۳-۲ - تامین دغدغه نیازهای شغلی پایدار داوطلبان ورود به دانشگاه
۴-۲- کاهش نرخ خروج نخبگان از کشور
ماده ۳ : شرایط اخذ بورسیه
۱-۳- بورس مشاغل پس از احراز استعداد و توانمندی علمی برای تحصیل در مؤسسات ، به دو بورس کامل شروع از کنکور سراسری ) و بورس سال آخر ( برای دانشجویان حین تحصیل ) در کلیه مقاطع اعطاء می شود .
تبصره ۱ : احراز شرایط لازم و توانمندی علمی برای تحصیل در دوره کامل پس از احراز شرایط در کنکور و همچنین برای بورس سال آخر بر عهده کارگروه تخصصی است .
۳-۳ - شرایط عمومی و اختصاصی مورد نظر حوزه کاربرد در جذب و پذیرش متقاضی ( قبولی کنکور سراسری و معرفی شده از سوی سازمان سنجش یا دانشجوی شاغل در مؤسسه طرف توافق ) در مصاحبه که توسط کارگروه تخصصی انجام می شود ، احراز شده و واجدین شرایط پذیرفته خواهند شد .
تبصره ۲ : شرایط عمومی و اختصاصی جذب و پذیرش رسیه ، شامل تعداد ، جنسیت ، حداکثر سن رشته وضعیت نظام وظیفه ( برای آقایان ) ، شرایط جسمانی ، معدل مقطع تحصیلی قبلی ( دیپلم ، کاردانی ، کارشناسی کارشناسی ارشد و دکتری ) ، دانشگاه مقاطع تحصیلی قبلی ، مدرک زبان و غیره از سوی حوزه کاربرد اسلام می شود.
تبصره ۳ : بورسیه هر حوزه کاربرد فقط به حوزه کاربرد خود متعهد می باشد و در صورتی که تعهد بورسیه به هر حوزه کاربرد دیگری احراز گردد ، پذیرش وی کأن لم یکن شده و مطابق با مفاد قرارداد ، عمل خواهد شد.
ماده ۴ : مراحل اجرای فرآیند
۱-۴- اعلام فراخوان به حوزه کاربرد از سوی سازمان
۱-۱-۴- اعلام شرایط لازم و کافی و تعهدات حوزه کاربرد برای شرکت در فراخوان توسط سازمان
۲-۴- شرکت حوزه کاربرد در فراخوان در سامانه یکپارچه بورس دانشجویی ، تکمیل مدارک و اسلام نیاز در مدت زمان تعیین شده به شرح زیر:
الف ) مدارک شناسایی و مدارک اثبات کننده صلاحیت و نیاز شرکت
ب ) اعلام نیاز تعداد بورسیه های مورد نیاز در هر مقطع تحصیلی به تفکیک بورس کامل و بورس سال آخر در هر رشته گرایش تحصیلی
۳-۴- صحت سنجی مدارک حوزه کاربرد در سامانه
۱-۳-۴- بررسی و صحت سنجی مدارک و استعلام ها و صلاحیت حوزه کاربرد و تناسب آن با اعلام نیاز انجام شده در فراخوان توسط سازمان
۴-۴- اعلام نیاز حوزه کاربرد به مؤسسات توسط اداره کل
۵-۴- اعلام مؤسسات جهت انعقاد قرارداد با سازمان و حوزه کار برد
۶-۴- انعقاد قرارداد سه جانبه بین سازمان ، حوزه کاربرد و مؤسسات
تبصره ۱ : مؤسسات طرف قرار داد بر اساس توافق بین حوزه کاربرد و سازمان تعیین می شوند
۷-۴- اعلام مقاطع ، دوره ، ظرفیت و رشته های مورد نیاز حوزه کاربرد و مؤسسه برای بورس کامل ، توسط اداره کل و اعلام آن به سازمان سنجش جهت اعلام در دفترچه کنکور
تبصره ۲ : اعلام کلیه ظرفیت های بورس حوزه کاربرد برای پورس کامل بر اساس قرارداد منعقد شده بین حوزه کاربرد و مؤسسات و سازمان به همراه شرایط تعهدی آنها به سازمان سنجش آموزش کشور
۸-۴- تعیین میزان ظرفیت بورسیه دانشجویان در حال تحصیل بر اساس قرارداد بین سازمان ، حوزه کاربرد و
۹-۴- معرفی سه برابر ظرفیت مورد نیاز از میان پذیرفته شدگان اولیه کنکور سراسری توسط سازمان سنجش (شامل اسامی و سوابق تحصیلی) به کارگروه تخصصی
۱۰-۴-برگزاری مصاحبه علمی ، تخصصی و عمومی و انتخاب تعداد مورد نیاز توسط کارگروه تخصصی از بین معرفی شدگان از طریق آزمون و اعلام به سازمان سنجش
تبصره ۳ : حضور نماینده حوزه کاربرد و نماینده مؤسسه با حق رای در کارگروه تخصصی
تبصره ۴ : کلیه مکاتبات با حوزه کاربرد ، سازمان سنجش و مؤسسات از طریق اداره کل صورت می پذیرد
۱۱-۴- انعقاد قرارداد چهار جانبه فی مابین حوزه کاربرد ، مؤسسه ، متقاض پذیرفته شده و سازمان ، پس از اعلام نتایج سازمان سنجش
۱۳-۴- حوزه کاربرد موظف است طبق قرارداد هزینه های تحصیلی را بر اساس جدول زمان بندی مشخص شده در قرارداد به مؤسسه پرداخت نماید .
ماده ۵ : نحوه توافق و ضمانت های اجرایی
توافق پذیرش دانشجویان در قالب این شیوه نامه و پس از توافق مؤسسه و حوزه کاربرد و با ارائه ضمانت های ذیل توسط حوزه کاربرد اجرایی می شود :
۱-۵- برای حوزه کاربرد دولتی یا وابسته به نهادهای عمومی یا عمومی غیردولتی و حاکمیتی توافق رسمی با مؤسسه کفایت می کند .
۲-۵- شرکت های دانش بنیان و فناور کوچک و متوسط صرفاً در صورت تضمین مالی مناسب جهت انجام تعهدات می توانند به عنوان حوزه کاربرد در این طرح شرکت کنند .
تبصره ۱ : حوزه کاربرد می تواند در مورد حمایت های مالی حین تحصیل ، کل تعهد مالی خود را در ابتدا با مؤسسه تسویه نمایند و مؤسسه موظف به پرداخت آن در طول مدت تحصیل بورسیه طبق قرارداد باشند ، در این شرایط نیاز به اخذ تضمین برای حمایت های مالی نمی باشد .
تبصره ۲ : مؤسسات موظف می باشند در توافقات خود به میزان کافی نسبت به انجام تعهدات توسط حوزه کاربرد اطمینان حاصل نمایند و مسؤولیت آن بر عهده مؤسسه می باشد .
تبصره ۳ : حوزه کاربرد می تواند شرایط پویایی را در ابتدای پذیرش نهایی نماید و اگر دانشجو این شرایط را در طول تحصیل به هر دلیلی از دست دهد ، حوزه کاربرد می تواند حمایت های خود را متوقف نماید.
تبصره ۴ : رعایت کلیه مقررات مصوب وزارت در اجرای این برنامه الزامی است.
ماده ۶ : سایر مقررات
۱-۶- در صورتی که بورسیه پس از انعقاد قرارداد به هر دلیلی از شروع تحصیل در این رشته انصراف دهنده مطابق با مفاد قرارداد عمل خواهد شد .
۲-۶- تغییر رشته برای بورسیه ، علاوه بر رعایت مقررات آموزشی مؤسسه ، تنها با موافقت حوزه کاربرد بلامانع است .
۳-۶- مهمان شدن بورسیه در سایر مؤسسات در صورت رعایت مفاد آئین نامه میهمانی و انتقال سازمان ، با موافقت مؤسسه و حوزه کاربرد بلامانع است .
۴-۶- انتقالی بورسیه به سایر مؤسسات در طی دوره تحصیلی اکیدا ممنوع است مگر اینکه به طور کامل از بورس انصراف دهد و پس از آن ، مطابق با مفاد قرارداد عمل خواهد شد .
۵-۶- مرخصی تحصیلی و حذف نیم سال تحصیلی بورسیه ، علاوه بر رعایت شیوه نامه آموزشی ، تنها با موافقت حوزه کاربرد بلامانع و مطابق با مفاد قرارداد عمل خواهد شد .
۶-۶- در صورت انصراف از تحصیل بورسیه و یا اخراج آموزشی مطابق با مفاد قرارداد عمل خواهد شد .
۷-۶ - ادامه تحصیل بورسیه در همان رشته و دانشگاه در مقاطع تحصیلی بالاتر ، تنها با موافقت حوزه کاربرد و در قالب یک قرارداد جدید در صورت قبولی طبق قوانین وزارت ، بلامانع است . تبصره : در صورتی که حوزه کاربرد یا ادامه تحصیل بورسیه در مقاطع بالاتر موافق نباشد ، طبق نظـر شـورا و قوانین وزارت می تواند تعهدات خود را طبق قرارداد به حوزه کاربرد پرداخت نماید.
۸-۶ - بورسیه از نیمسال دوم به بعد می تواند در طی مدت پورس به عنوان کارآموز در حوزه کاربرد سورس طبق قرارداد منعقده فعالیت نماید .
۹-۶ - شرکت در استارتاپ ها ، کارگاه های آموزشی ، دوره های کارورزی و مهارتی ، دوره های توسعه های شغلی (Business Development ) و اخذ گواهینامه های این دوره ها برای بورسیه در طول دوره تحصیلی به نظر حوزه کاربرد بستگی دارد.
۱۰-۶-اخذ واحدهای تخصصی با نظر شیوه نامه آموزشی مؤسسات و واحد های اختیاری بورسیه براساس نظر حوزه کاربرد انجام می شود .
۱۱-۶-دانشگاه متعهد می شود تا در صورت لزوم از متخصصین حاضر در حوزه کاربرد به عنوان استاد مدعو در تدریس دروس کارآفرینی ، اختیاری و یا اصلی - تخصصی مرتبط با رشته بورسیه دعوت به همکاری نماید.
۱۳-۶-برنامه و سرفصل های آموزشی بورسیه با هماهنگی متخصصان حوزه کاربرد و طبق مقررات آموزشی وزارت صورت می پذیرد .
۱۳-۶ -بورسیه مذکر پس از اتمام تحصیلات در صورت موافقت ستاد کل نیروهای مسلح و حوزه کاربرد می تواند مدت خدمت نظام وظیفه خود را در حوزه کاربرد سپری نماید .
۱۴-۶-بورسیه کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی باید موضوع پایان نامه خود را در راستای نیازهای حوزه کاربرد تعریف کند . در این صورت حوزه کاربرد یک قرارداد پژوهشی با استاد راهنمای وی منعقد خواهد کرد . ضمناً حقوق معنوی حوزه کاربرد در تمامی خروجی های پژوهشی حاصل از پایان نامه محفوظ خواهد بود
ماده ۷ : نحوه اعطای بورس
۱-۷-مدت زمان استفاده از بورس ، حداکثر ۴ نیم سال تحصیلی برای بورسیه کاردانی ، حداکثر ۸ نیم سال تحصیلی برای بورسیه کارشناسی ، حداکثر ۴ نیم سال تحصیلی برای بورسیه کارشناسی ارشد و حداکثر ۸ تیم سال تحصیلی برای بورسیه دکتری تخصصی می باشد . تبصره ۱ : با موافقت حوزه کاربرد ، مدت زمان استفاده از بورس تا ۱ سال تحصیلی قابل تمدید است و پس از مدت مذکور ، مطابق با مفاد قرارداد عمل می شود.
۲-۷-مقرری بورس مطابق با مفاد قرارداد ، به طور سالیانه در ابتدای هر سال تحصیلی توسط حوزه کاربرد به حساب مؤسسه واریز می شود .
۳-۷-مؤسسه موظف است پس از دریافت مقرری بورس از حوزه کاربرد ، میزان حقوق مشخص شده در قرارداد را به طور ماهیانه به حساب بورسیه واریز نماید.
تبصره ۲ : حوزه کاربرد باید یک ضمانت نامه به خدمت گرفتن بورسیه پس از فراغت از تحصیل و حسن انجام همه شروط قرارداد توسط بورسیه ، بدهد.
تبصره ۳ : هر گونه اشتغال بورسیه خارج از حوزه کاربرد اکیدا ممنوع است
تبصره ۴ : در صورت فسخ قرارداد به دلایل موجه ، الباقی بورس از طرف مؤسسه به حساب حوزه کاربرد عودت داده می شود.
ماده ۸ : تصمیم گیری در موارد خاص
شرح موارد مسکوت و تفسیر مفاد این شیوه نامه و همچنین تصمیم گیری در موارد خاص به تشخیص مؤسسه و حوزه کاربرد در حیطه اختیارات کارگروه تخصصی می باشد و رأی کارگروه تخصصی برای طرفین قطعی و لازم اجراء می باشد .
ماده ۹ : نظارت و ارزیابی
۱-۹- حوزه کاربرد مجاز است در پایان هر نیم سال تحصیلی وضعیت آموزشی بورسیه را از مؤسسه استعلام بگیرد.
تبصره ۱ : چنانچه در طول دوره تحصیل بورسیه به دلایل مندرج در آئین نامه انضباطی دانشجویان رای قطعی داشته باشد مؤسسه مجاز است تا بورس را قطع نماید و مطابق با مفاد قرارداد ، عمل نماید
۲-۹- برای ارزیابی میزان همکاری حوزه کاربرد با بورسیه ، ضروری است در پایان هر نیم سال تحصیلی بورسیه گزارشی از نحوه عملکرد حوزه کاربرد در خصوص تعهداتش ، به مؤسسه ارائه نماید .
۳-۹- بورسیه ، از هر حیث تابع آئین نامه ها و مقررات دوره های تحصیلی مؤسسه خواهد بود . تبصره ۲ : حداقل شرایط تعیین شده تحصیلی در قرارداد از جمله کف مجاز معدل در پایان هر سال تحصیلی برای پورسیه ( مطابق با آئین نامه آموزشی مؤسسه ) و با نظر حوزه کاربرد می باشد . چنانچه این شرایط توسط وی در تحصیل رعایت نشود ، حوزه کاربرد مجاز است تا قرارداد را به صورت یک طرفه فسخ نماید.
تبصره ۳ : پس از اتمام دوره تحصیلی بورسیه ، مدارک دانش آموختگی وی مطابق با آئین نامه بورسیه ها تا زمان انجام تعهدات به حوزه کاربرد ، نزد مؤسسه باقی می ماند و تنها با نامه کتبی حوزه کاربرد به مؤسسه و مطابق با آئین نامه لغو تعهد آموزش رایگان مدارک وی تحویل داده خواهد شد.
ماده ۱۰ : حمایت های معاونت آموزشی وزارت و مؤسسات از حوزه کاربرد
۱-۱۰- تطبیق برنامه درسی به میزان حداکثر ۴۰ واحد درسی مطابق با " شیوه نامه اجرای دروس مهارتی اشتغال پذیری و تدوین برنامه های درسی حرفه ای "
۳-۱۰- انعطاف پذیری برنامه زمانی ارائه دروس جهت حضور دانشجو در حوزه کاربرد در طول تحصیل
ماده ۱۱ : تعهدات در بورس مشاغل تابع مقررات مصوب دستگاه معرف دولتی یا قرارداد منعقده دستگاه معرف غیردولتی و این شیوه نامه می باشد.
این شیوه نامه مشتمل بر ۱۱ ماده و ۱۹ تبصره در تاریخ ۱۴۰۲/۰۴/۲۷ به تصویب شورای مرکزی بورس رسیده و از تاریخ ابلاغ قابل اجراء است . ضمنا کلیه شیوه نامه های مغایر با آن لغو و هرگونه اصلاح یا تغییر مفاد شیوه نامه تنها با تصویب شورا معتبر می باشد.